PROGRAM „TRZYMAJ FORMĘ”
Jak co roku w naszej szkole realizowany jest program „Trzymaj Formę”, którego celem jest promowanie zdrowego stylu życia poprzez propagowanie zbilansowanej diety oraz regularnej aktywności fizycznej. Jest to Ogólnopolski Program Edukacyjny współorganizowany przez Główny Inspektorat Sanitarny oraz Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców. Wiele przydatnych informacji można znaleźć na stronie Programu: www.trzymajforme.pl Przed naszymi uczniami i nauczycielami, co roku stawiamy inne zadania. W tym roku szkolnym były to: – klasy IV- VII projekt społeczny: Organizujemy międzyklasowy piknik kulinarny „Zdrowe odżywianie” – klasy VII projekt badawczy: Organizujemy wykład dla rodziców na temat „Zdrowe pierwsze i drugie śniadanie” – klasy VIII projekt edukacyjny: Tworzymy przedstawienie teatralne na temat: ”Kolorowy świat witamin” Ponad to do wszystkich uczniów skierowane zostały projekty społeczne dotyczące aktywności fizycznej: Organizujemy Szkolne Mistrzostwa w Piłce Nożnej i Siatkówce oraz zajęcia „Zumby” dla klas młodszych. 5 grudnia 2019 r. miało miejsce podsumowanie działań związanych z promocją zbilansowanej diety w postaci międzyklasowego Pikniku Kulinarnego „Zdrowe odżywianie”. Na początek godzina aktywności fizycznej. Chłopcy mogli uczestniczyć w rozgrywkach w mini piłkę halową, a dziewczynki uczestniczyły w zajęciach „Zumby” z profesjonalnym instruktorem fitness. Zatem dla każdego coś miłego:
Po aktywności fizycznej przyszedł czas na część artystyczną i trochę wiadomości o zbilansowanej diecie. Rozpoczęła się część artystyczna w wykonaniu klasy 8 – przedstawienie, które w zabawny sposób zwracało naszą uwagę na temat zbilansowanej diety i zdrowego trybu życia. Klasa 7b przedstawiła prezentację multimedialną na temat zdrowego II śniadania. Klasa 7a prezentację multimedialną i film o zdrowym I śniadaniu. Cały pokaz był umilany wspólnym śpiewem zabawnych piosenek i karaoke na temat witamin i zdrowia.


Po części atrystyczno – edukacyjnej rozpoczęła się część, na którą wszyscy czekali z utęsknieniem. Każda klasa miała za zadanie przygotować stoisko ze zdrowymi przekąskami oraz informacjami dotyczącymi prezentowanej żywności np. dotyczącymi witamin lub wartości odżywczych. Na estetycznie przygotowanych stołach pojawiło się mnóstwo owocowych przekąsek, sałatek, soków oraz kanapek. Były również galaretki owocowe, ciasta i ciasteczka. A wszystko zdrowe i bardzo apetyczne! Warto wspomnieć, że podczas pikniku zbierane były wolne datki, które zostały wpłacone na konto Fundacji Kapucyni i Misje. Zebrano kwotę: 1047,49. Nareszcie nadszedł czas degustacji!!!.
Wszystkie klasy bardzo aktywnie włączyły się w realizację projektu. Dziękujemy również rodzicom i wychowawcom klas za pomoc w ich organizacji oraz pani dyrektor za możliwość przeprowadzenia tego przedsięwzięcia w naszej szkole. Uczniowie dodatkowo zostali nagrodzeni małymi – tym razem „nie zdrowymi” przekąskami oraz certyfikatami udziału w organizacji pikniku.
